07.03.2019 | 10:22

Днями у рамках культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків» фахівці Менської районної філії Чернігівського ОЦЗ спільно з працівниками центральної районної бібліотеки провели профорієнтаційний захід для безробітних на тему «Свято Масляної в Україні: про звичаї, традиції та обряди». Мета – просвітницька діяльність з орієнтацією на самозайнятість.

Свято Колодія — одне з древньослов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи. Масляна отримала таку назву, тому що основною обрядовою стравою були вареники з сиром, також випікали млинці та оладки. Ними частувалися протягом усього «масляного» тижня. 

В прадавньому розумінні Колодій — це маленький Сонце - Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло - Дієм. З наближенням весни Сонце все вище і вище піднімається по своєму небесному колу, відганяючи зимові холоди, а його сила, тепло та енергія передаються природі й людям. Отже — «Коло діє», життєтворний процес на землі триває, настає новий етап його оновлення.

Свято супроводжується обрядами, пов’язаними із проводами зими і зустріччю весни і має характер загального примирення, злагоди та всепрощення. А традиційним завершенням гулянь є спалення величезного опудала Масляної (Мари, Зими), яке символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя.

Про все це дізналися безробітні жінки - учасниці заходу, який цього разу пройшов нетрадиційно, зі смаколиками - млинцями, якими люб’язно пригощали гостей господині районної бібліотеки та ділилися сімейними рецептами їх приготування.

У свою чергу фахівці служби зайнятості акцентували увагу жінок на тому, що захоплення кулінарією можна з легкістю перетворити на улюблену роботу. І тут у нагоді стане служба зайнятості, організувавши професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації. Здобути затребувану на ринку праці професію, зокрема й кухаря або кондитера, можна в будь-якому віці за короткий термін та ще й - безкоштовно. А, ставши професіоналом, можна й власну справу започаткувати.